100_6065

Традиционални одлазак за манастир Острог, поклоњење моштима светог Василија и пролазак кроз кањон реке Мртвице, планиран је за први викенд октобра.

Полазак је у петак у вечерњим часовима (око 21 час) из Панчева. Долазак у манастир Жупу (подигнут у 17. веку, игуман манастира у једном периоду био је и сам Свети Василије), планиран је у јутарњим часовима. Од манастира крећемо на пешачку туру ка манастиру Острог, стазом која пролази кроз живописну природу, преко села Међеђе и Острошке греде. Чланови клуба Соко дату стазу маркирали су октобра 2006. године. Долазак у манастир Острог је до 17 часова, када се целивају мошти Светог Василија, и свако има слободно време до јутарњих часова, када крећемо ка Међуријечју и кањону Мртвице. Стаза води преко Даниловог моста и Бијелих Нерина до највеће атракције у кањону – Мртвичких греда. Истим путем враћамо се до комбија и око 15 часова крећемо преко Колашина за Панчево. Долазак у Панчево је у недељу у вечерњим часовима. Ноћење је у манастиру Острог, на отвореном или у конаку манастира, у зависности од жеље учесника и расположивог места.

Пријаве су до попуне места или најкасније до 01.10. Цена је 50 евра и укључује трошкове превоза комбијем, таксе и организациије. Приликом пријаве плаћа се половина новца а остатак четири дана пред полазак. Уколико неко откаже неопходно је да пронађе замену.
Ноћење у конаку доњег манастира (групне собе, са заједничким купатилом) се доплаћује 5 евра, и потребно је назначити приликом пријаве.

Акција комбинује спој духовног, јер на најлепши могући начин кроз чисту природу долази до манастира Острог и ћивота Свевтог Василија, и природног јер је кањон Мртвице ремек дело природе и један од најлепших кањона Европе.

100_6127

Стаза од манастира Жупа Никшићка до манастира Острог дуга је око 15 километара.

Сви учествују на сопствену одговорност у складу са Правилником ПСС. Опрема је стандардна за дате временске прилике.

Информације и пријаве
Бранислав Ровчанин
064/276-05-39

 

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>