ПЛАНИНАРСКО – ЕКОЛОШКИ КЛУБ СОКО

Група дугогодишњих планинара и заљубљеника у природу 13. јануара 2005. године основала је, у Панчеву, Планинарско – еколошки клуб “Соко“.

Током осам године постојања, преко 6000 планинара прошло је кроз више од 250 планинарских и пешачких акција широм Србије и Црне Горе.

Поред многобројних једнодневних и дводневних акција и успона на Вршачке планине, планине ваљевског венца, Фрушку гору, Хомољске планине, Ртањ, … организовани су и одласци у масиве Дурмитора, Комова, Бјеласице, проласци кроз кањоне Мртвице, Милешевке… Преко 20 пута се сплаварило “Сузом Европе“ – реком Таром, а приређено је више од 250 предавања, изложби фотографија и пројекција о природи и планинама наше земље по школама и у граду, а све са жељом да укажемо на значај повратка и очувања природе. Неке од акција су постале традиционалне – река Градац, Маљен, Дурмитор, кањон Мртвице…

Почетком 2006-те године, покренут је рад са планинарским подмлатком и покренута је секција “Соколићи“. Бројни кампови (названи Соко – еко камп), излети и предавања по школама, урађени у сарадњи са Општином Панчево и другим пријатељима Клуба, сведоче о нашој бризи за оне који треба да једног дана буду перјаници свих активности у вези са природом у нашем граду.

Јуна 2005. године, чланови Клуба покренули су акцију “Ходајући Србијом и Црном Гором“ и том приликом препешачили пут од 750 километара, како би од Панчева стигли до манастира Острог. Акција је са успехом наствљена и 2006. али су планинари ишли од манастира Рача до манастира Острог. О овом подухвату снимљен је документарни филм, који је премијерно приказан пред више од 500 посетилаца у Панчеву, децембра 2006. године, а такође и више пута на програму РТС-а током лета 2007. године, и на телевизијама Студио Б и Кошава током 2008. године.

У октобру 2006. годиен, формирана је секција за маркирање која је обележила стазу од манастира Жупа до манастира Острог у дужини од 17 километара. Такође, током 2007. године, обележена је у сарадњи са општином Панчево и Туристичком организацијом Панчева, пешачка стаза „Манастир Војловица – Омољичка ада„ чиме смо започели рад на представљању природних потенцијала у околини нашег града.

Организовали смо бројне еколошке акције у Панчеву и околини: чишћење обала Тамиша на ушћу у Дунав (код кула), садња дрвећа у основним школама и граду, озелењавање и уређење школских дворишта…

Током 2008, 2010, 2011 и 2012. године, реализовали смо, под покровитељством града Панчева, пројекат „Упознај своју природу„. Том приликом више око 400 ученика средњих школа имало је прилике да се упозна са природним и културинм вредностима Србије, све време учећи о традицији и историји нашег народа.

У 2010. години, а поводом пет година постојања Клуба, штампали смо први број часописа „Соха небеска„. Од тог дана, наша „Соха„ излази једном годишње (до сада изашло је четири броја).

И у наредном периоду трудићемо се да наставимо са започетим активностима на омасовљавању и популарисању планинарства и повратка природи, као и побољшању еколошке ситуације у нашем граду.

Уколико имате жељу да више времена проводите у природи, да кроз дружење упознате лепоте Србије, доживите нова искуства, упознајете своју природу, јавите нам се. Отворени смо за идеје и акције које ће променити еколошку слику Панчева и свест људи о вези човека и природе.

Видимо се на некој од планина и запамти: Само опуштено и без тензија, јер како рече један “чоек“:

Планине су за врлине!

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>